Fotovergelijk, vind de beste prijzen! Vergelijk de prijs voor het afdrukken van uw foto's!

Verhoudingen en digitaal afdrukken van foto's

26-04-2010 - Er is een verschil tussen het traditionele en digitale fotografie. Het grootste verschil tussen deze twee is dat de traditionele fotografie, het beeld wordt opgevangen, door de traditionele camera, via de geopende sluiter op de foto film. Met de introductie van digitale fototoestellen zijn ook de films verdwenen. Daarvoor in de plaatst is een fotochip, de CCD gekomen.

De hoogte/breedte verhouding van de traditionele fotocamera's was 2:3, wat overeenkomt met een fotoafmeting van 10x15 cm (=2:3). Met het gebruik van digitale camera's en daarmee de CCD, is de verhouding verschoven naar 3:4. De foto afdruk wordt daarmee 10x13.3 cm(=3:4).

Tijdens het maken van foto's kan je hiermee al rekeningen houden. Vele digitale camera's hebben de mogelijk om te worden ingesteld op een verhouding van 2:3. Hiermee zorg je dat ook jouw digitale foto afdrukken in de dezelfde verhouding komen als de traditionele foto's.

Zolang de foto's niet worden afgedrukt, speelt de verhouding van de foto niet zo mee. De foto's bekijken op het scherm gaat perfect en de foto's zijn schitterend.

Je moet rekening gaan houden met de verhouding als je de foto's gaat laten afdrukken bij een fotoservice. Deze drukken in het algemeen af in de verhouding 2:3 (bij sommige kan je aangeven dat de foto's in de verhouding 3:4 zijn). Het gevolg van het afdrukken in een andere verhouding is dat als je zelf de foto's niet aanpast, de fotoservice jouw foto's automatisch kan bijsnijden of dat je een witrand rondom je foto krijgt.

Zie hieronder drie voorbeelden van foto afdrukken met de verschillende verhoudingen.

Verhouding 2:3
voorbeeld 1
Witranden bij 3:4
voorbeeld 2
Bijsnijden bij 3:4
voorbeeld 3

Top aanbieding10 euro korting op je eerste fotoalbum

Profiteer van 10 euro korting op alle fotoalbums. Als nieuwe klant profiteer je van deze korting op alle fotoalbums (fotoschrift uitgezonderd) bij Pixum. Gebruik voor deze actie de kortingscode: PSGKD9D63A5RDT